Kalitesiz Yayınevi

İlk şiirlerimi lise yıllarında yazmaya başlamıştım. şimdi okudukça kendimin de gülümsediği ama o zamanlar duygularımın tercümanı, yarı yarıya taklit veya esinlenme şiirler. Yıllar içinde bunlar kısa hikayelere, ardından da uzun hikayelere dönüştü.

Popüler kültürün dönemsel etkileri ile ilk şiir kitabımı kendi çabalarımla bastırdım. Tabii ki amatör bir şairin yayınevi bulması çok zordu. 2. ve 3. kitaptan sonra bende kendime yayınevi aramaya başladım.

Sonrasında "ismi lazım değil" yayınevi ile anlaştım. En azından bana yayınevi olduğunu söylemişti. Ama sadece Matbaa olduğuna aşağıdaki sebeplerle ikna oldum.

Kaliteli bir yayınevi, kitabınızın editlemesi, heceleme, dizgi, tasarım, kağıt, kapak ve baskı kalitesini eş zamanlı olarak kontrol eder.

Kalitesiz bir yayınevi sadece para ile ilgilendiğinden, muhtemelen sizin gönderdiğiniz word formatındaki belgeyi olduğu gibi baskıya alır, sonra bir sürü hata bulursunuz.

Kaliteli bir yayınevi kapak tasarımında bağımsız, özenli örneklerle karşınıza çıkar.

Kalitesiz bir yayınevi hazır şablon kullanarak, kopya resimler veya saçma fontlar ile oluşturulmuş, arkasında kocaman bi vesikalık resminizin olduğu kitap kapağını basar.

Kaliteli bir yayınevi, kitabınız için afiş ve imza günü etkinlikleri düzenler, sosyal medya ve bir çok mecrada tanıtımınızı yapar.

Kalitesiz bir yayınevi, kolilere doldurduğu kitapları size teslim eder ve "şimdi git bunları kitapçılara dağıt" der.

Kaliteli bir yayınevi, tam kadro katıldığı, basın ve sosyal medya paylaşımlarıyla desteklediği bir imza gününde kitabınızın tanıtıımını ve satışını yapar.

Kalitesiz bir yayıevi ise tanıdığı bir kitapçının bahçesindeki 1 masaya kitaplarınızı koyar, Teyipten çalacağı bir müzikle, kendisininde gelmediği "saçma" bir imza günü düzenleyerek hevesinizi kırar.

Kaliteli bir yayınevi internet satışlarıyla bütün kitap sitelerinde sizi temsil eder.

Kalitesiz bir yayınevi kendi sitesinde bile kitabınızın tanıtımını yapmayı unutur.

 

Peki bütün bunlar sonuçta neye sebep olur?

Ufak dokunuşlarla, kendinizi yazar hissedebilecek ve umutlarınıza hayallerinize yenilerini ekleyebileceğiniz yerde, amatörlükten de öte utanma duygusuyla, "bende bi zamanlar kitap yazmaya çalıştım" demekten öteye geçemez ve edebiyata küsersiniz.

Bunları yaşamamak için lütfen kaliteli yayınevleri ile çalışın, eserlerinizin sizin yazdığınız gibi yayınlanmasına müsaade etmeyin, mutlaka editör desteği alın.

Eserlerinizin eş, dost, akraba dışında da insanlara ulaştığından, yeterince tanıtımırnın yapıldığından emin olun.

 

Türk edebiyatının, reklamlara muhtaç olmadığı, eserlerin dünyaya yayıldığı günleri görmek ümidiyle, İyi Yazmalar...

Eğer sizde başınızdan geçen bir kalitesizliği paylaşır iseniz kalitesiz.com üzerinde paylaşmaktan onur duyarız.

Bunu yapmak için hemen üstteki İÇERİK EKLE menüsünü kullanabilirsiniz.


Yorum bulunamadı !

Yorum yap

Eğer gravatar hesabınız var ise avatarınız burada görünecektir.

zerogle